A címadásból talán érezhető, hogy a Yucatán nem lett a szívünk csücske. Két bajunk volt vele. Az egyik, hogy olyan fordulatszámon pörög az amerikaiakra optimalizált tömegturizmus, ami már nagyon zavaró. És ne értsetek félre, egy hely attól még simán lehet érdekes, hogy sok ott a turista, nem ezzel van a baj. A baj azzal van, hogy a Yucatánon a legtöbb helyből hiányzik az eredetiség, mindenen rajta van az a gagyi egyen-máz, amit a 20 éve változatlan bútorzattal és étlappal működő pizzázó – fröccsöntött majaromos kulcstartó – I Love Playa feliratú pólóban söröző pocakos turista tengellyel tudok érzékeltetni. A másik, hogy szegény Yucatán még e nélkül sem lenne egy különösebben érdekes hely. Igaz, Costa Rica, Guatemala és Belize után érkeztünk, amik a maguk műfajában egytől egyig világszámok. A dzsungelek, vulkánok, színes piacok, nevetve integető beszívott feketék és körülöttünk úszkáló teknősök után Mexikó valahogy nem tudott semmivel meglepni. 

Ezzel együtt találtunk rajta néhány jó helyet, úgyhogy most megosztjuk veletek, hogy szerintünk hova érdemes, és hova nem érdemes utazni Mexikó legnépszerűbb üdülőhelyén.

A könnyebb követhetőség érdekében itt egy térkép azokról a helyekről, amik szóba kerülnek.

A LEGJOBB HELY

HOLBOX

A Yucatán északi partjainál, Cancúntól mindössze 3 óra buszútra és még fél óra kompozásra található ez a tökéletesen idilli kis sziget. Ha valaki azért jön Mexikóba, hogy igazán jó tengerparton nyaraljon, akkor meg se álljon Holboxig, messze-messze veri az összes tengerpartot, amit a Yucatánon láttunk. Átlátszóan tiszta, sekély vízű, pálmafás, fehér homokos strand kilométereken keresztül, helyes, tipikusan karibi hangulatú színes kis háttértelepüléssel. Az utcácskákon leginkább csak golfautók és biciklik közlekednek, nincs tömeg, nincsenek nagy szállodák és tengerjárók sem kötnek ki errefelé.

Túl azon, hogy optimális hely egy hamisítatlan tengerparti ejtőzésre, a sziget arról híres, hogy a kevés helyek egyike, ahol a világ legnagyobb halaival, a 15 méteresre is megnövő cetcápákkal lehet úszni (június és augusztus között). Holboxon ezt a hibátlan tengerparti élményt ugyan sokkal olcsóbban lehet megkapni, mint ha az ember elutazna valamelyik ismertebb karibi szigetre, de a mexikói átlagnál jelentősen magasabb árakra kell számítani.

Holbox

JÓ HELYEK

MÉRIDA

Ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen az élet a tengerparttól távolabb, érdemes pár napot Méridában tölteni. Szép és színes a belváros, de ami igazán emlékezetes, hogy valahol mindig zenélnek és táncolnak, hétvégén esténként koncertek vannak az utcán, amire helyi nénik és bácsik százai salsáznak. Nagyon spontán, könnyed, jókedvű, laza hely, a tengerparthoz képest nagyságrenddel kevesebb turistával. Arra számítani kell, hogy Méridában még a térség átlagához képest is nagyon meleg tud lenni, április végén, amikor mi ott voltunk, napközben mindig 40 fok felett volt a hőmérséklet. Jól jött a szalmakalap…

TULUM

A tengerparti sztárhelyek közül az egyetlen, aminek van hangulata. A part gyönyörű (pálmafák, kék víz, fehér homok), ráadásul a strandhoz nagyon közel vannak a híres romok, így pár perc plusz bicajozással egy strandolós nap reggelén letudhatóak. Amúgy a tulumi erőd, mint építészeti emlék – különösen a térség nagyon erős maja rom kínálata árnyékában – szinte értékelhetetlen, de a fekvése (tengerparti sziklákra épült) valóban elég látványos. Cancúnból és Playa del Carmenből ez az egyik tipikus egynapos szervezett program, ezért délelőtt 10-től már idegesítően sokan vannak. Tulumról tudni kell, hogy maga a település a tengerparttól 5 kilométerre van, úgyhogy ha nincs autó, bicajt kell bérelni.
A Yucatánon az egyik legjobb program a kristálytiszta vízű víznyelőkben, helyi nevén cenotékben való fürdőzés vagy búvárkodás. Mi Tulum környékén abszolváltuk ezt a Grand Cenote nevű helyen, életre szólónak nem nevezném, de jó kis élmény volt.

VALLADOLID

Valladolid egy hangulatos kisváros a félsziget belsejében, optimális elhelyezkedéssel Chicén Itza meglátogatásához. Mivel aki elutazik a Yucatánra, az nagy valószínűséggel meg akarja nézni a világ leghíresebb maja romját, talán hasznos tipp, hogy ezt ne a tengerparti városokból, hanem Valladolidból tegye, mert így a „nagyvad” látnivaló mellé kap egy kis eredeti mexikói hangulatot.

KÖZEPESEN JÓ HELYEK

RIO LAGARTOS ÉS A LAS COLORADAS

Rio Lagartos egy kis tengerparti falu a félsziget északi részén, ahonnan nagyon élvezetes csónaktúrát lehet tenni a közeli csatornákkal és öblökkel teli térségbe, ahol ha szerencsés vagy, még krokodilt is láthatsz. Ezen kívül van egy megálló a barnásvörös vízű tengerparti sólepárló medencéknél, ahol felkenheted magadra a „maya mud” nevű fehér iszappakolást, amit aztán egy fél óra múlva lemoshatsz egy helyes kis strandon.

Ezek a lepárlók még nem az Instagram képekről jól ismert rózsaszín tavacskák, az az innen 30 kilométerre lévő Las Coloradas nevű hely. Valamiért ez Pink Lake-ként közismert, de igazából se nem pink, se nem lake, hanem egy bazi nagy sólepárló ipartelep, ahova be lehet hajtani kocsival, és ha nagyon ügyes vagy, akkor találsz egy jól fotózható, valóban rózsaszín(es) vízű medencét.

CHITHÉN ITZA

Mindegy is, hogy hová sorolom, ide úgyis mindenki elmegy, aki a Yucatánon jár. Aztán majd személyesen is megtapasztalja, hogy a hely élvezeti értéke jelentősen kisebb, mint a híre. A fotókról jól ismert központi piramis valóban egy szép épület, de ennek a kívülről való megtekintésén kívül semmi mást nem lehet itt csinálni. A terület túl kicsit ahhoz, hogy el lehessen benne veszni a tömegektől távolabb, a romokra pedig tilos felmenni, ami műemlékvédelmi szempontból biztosan örömteli, de az egészből egy passzív múzeum-élményt csinál. Ha valaki igazán ütős maja romokat akar látni, utazzon el Guatemalába és barangolja be Tikalt, garantáltan nagyobb élmény lesz.

ÉS AHOVA SZERINTÜNK NE MENJ

PLAYA DEL CARMEN

Playa del Carmen a Yucatánra általánosan jellemző siófokság legsiófokabbika, egy tökéletesen érdektelen tengerparti nyaralóváros dugig mexikói szalmakalapban mászkáló amerikai turistával, plázával, hipermarkettel, bevásárlóutcával, lakóparkkal. Azt meg kell hagyni, hogy a víz itt is szép tiszta, de a strand rogyásig van emberrel, napággyal és bárral.

COZUMEL

Cozumel egy nagyobb méretű sziget Playa del Carmennel szemben, onnan egy óra kompozásra. Cozumel két dologra való: búvárkodásra és gazdag turistaként nagy tengerjáró hajóról leszállva pénzszórásra. Mi a búvárkodást letudtuk a zseniális Caye Caulkeren Belize-ben, és pénzszóró gazdagok sem vagyunk, így Cozumelen egyszerűen semmi értelmeset nem tudtunk csinálni. Megdöbbentő tény: Cozumel egy olyan sziget, ahol nincsenek strandok. Nem az van, hogy nincsenek jó strandok, hanem hogy nincsen semmilyen használható szabadstrand. És hogy érezzétek, hogy mi tényleg megpróbáltuk: egyik nap 50 kilométert bicikliztünk csak azért, hogy megnézzük a sziget állítólag legjobb strandját, ami mint kiderült, egy 30 méteres homokos partszakasz egy bár előtt, telerakva műanyagasztalokkal meg székekkel. Mindenhol vannak tengerparti bárok (beach club), ahol némi fogyasztás ellenében be lehet menni a kis privát partszakaszon a vízbe, de azért a Karib-tengeren ennél többre vágyna az ember. Szóval ha nem kifejezetten búvárkodni mész a Yucatánra, kerüld el messze Cozumelt.

CANCÚN

Nem akarok igazságtalan lenni, ezért elmondom, hogy Cancúnban csak átutazóban aludtunk néhányszor, nincs közvetlen tapasztalatunk sem a tengerpartról, sem a városról. De amit láttunk: Cancún határában elkezdődik egy kb. 100 kilométeres partszakasz, amin kizárólag hatalmas resortok vannak, semmi más. Biztos vagyok benne, hogy ha valaki egy top kategóriás all inclusive pihenésre vágyik, ez egy jó hely. A grandiózusság érzékeltetésére: az egyik resort állandó fellépője a Cirque du Soleil. Ha viszont olyan hátizsákos utazó, mint mi, Cancún teljesen használhatatlan és érdektelen. Mivel a Yucatánra mindenki ide érkezik repülővel, egy hasznos infó: a repülőtér és a belváros között az ADO nevű busztársaság működtet egy rendszeres buszjáratot, kb. 3,5 USD egy út ára. A végállomás Cancún „vidéki buszpályaudvara”, ahonnan a Yucatán minden részére indulnak a járatok. Úgyhogy nem nehéz elhagyni gyorsan a várost, ha valaki nem akar itt aludni.