Csodát ne várj, egy olyan országban, ahol egy doboz sör a boltban 2 dollár, egy liter ásványvíz 1,5 dollár, egy egyszerű szoba közös fürdőszobával 35-45 dollár, egy tál étel étteremben 6-8 dollár, ott bizony költeni kell. Ezzel együtt megtapasztaltuk, hogy odafigyeléssel, apró praktikákkal kifejezetten sokat lehet spórolni úgy, hogy nem megy a komfortérzés kárára. Ahol minden drága, ott sok kicsit sokra megy.

Fontos rólunk tudni, hogy bár hátizsákosan, sok kényelmetlenséget vállalva, a pénzre nagyon odafigyelve, az élményszerzésre koncentrálva utazunk, nem vagyunk hardcore backpackerek, akik majdnem mindenből az ingyeneset vagy a nagyon olcsót keresik és veszik igénybe. Ebben a mondatban semmi pejoratív nincsen, mindenki úgy utazik, ahogy neki jó. Egyszerűen arról van szó, hogy nekünk ahhoz, hogy jól tudjuk érezni magunkat egy helyen, szükségünk van egy relatíve tiszta saját szobára. Ezért soha nem alszunk 6-8 ágyas hálótermekben, annak ellenére, hogy ezek jelentősen olcsóbbak, mint a privát szobák. Ilyen tippeket ne várjatok tőlünk. Ezen kívül néha hajlandóak vagyunk kifejezetten sokat költeni egy élményre, ha úgy ítéljük meg, hogy tényleg valami nagyon eredeti, érdekes, az adott helyre jellemző dologról van szó, vagy ha bármelyikünk nagyon szeretné.

Ezzel a kitétellel akkor íme a spórolási tippjeink:

  • Közlekedj helyi busszal! A közlekedésen ezzel rengeteget lehet spórolni, de erről nem is mondok többet, itt leírtunk mindent.
  • Foglalj olyan szállást, ahol van a vendégek által is használható konyha! Mi egy idő után erre nagyon odafigyeltünk, és innentől sokkal kevesebbet kellett étkezésre költenünk. Az triviális, hogy a tűzhelyen egy egyszerű étel könnyen összeüthető bárhol, de legalább ennyire fontos, hogy a konyhákban van hűtőgép, amiben lehet sört, felvágottat, tejet tárolni, illetve mivel a kávé drága, egy kávéfőző is komoly spórolás annak, akinek a reggel elmaradhatatlan része a kávézás. Ezzel együtt persze kipróbáltuk a helyi ételspecialitásokat, nem csak spagettin és parizeren éltünk, ezt is ésszel kell csinálni, nem szabad, hogy a takarékosság öncélúvá váljon. 
  • Tarts magadnál vizespalackot és igyál csapvizet! Costa Ricán mindenhol iható a csapvíz, ezért nem kell vízre költeni, ami a nagy melegben szintén jelentős tétel lenne. (Olvastuk több helyen, és az ottlétünk alatt is többen mondták, hogy a tengerpartokon nem iható a csapvíz, csak az ország belsejében. Mi ittunk mindenhol és semmi bajunk nem lett tőle.)
  • Mosasd a ruháidat a szálláshelyen! Aki szereti a természetet, az a Costa Rica-i nyaralásának legalább a felét 30 fok feletti hőmérsékletben való erdei túrázással fogja tölteni, így 4-5 naponta indokolttá válik egy mosás. Érdekes módon a laundry szolgáltatás Costa Ricán olcsóbb a szállásokon, mint a települések ilyen üzleteiben. Ezt több helyen teszteltük, és mindenhol ugyanezt tapasztatuk. Ázsiában egyébként fordítva van, ott tilos a szálláson mosatni, bárhol sokkal olcsóbb.
  • Ne igyál alkoholt étteremben! Igen, jól esik egy sör a vacsorához, de ha 10 perc múlva a szálláson kivehető a hűtőből, és így csak a felét költöd, megéri kibírni.
  • Tetesd el az ételt az étteremben, ha nem tudod megenni! Szinte minden helyen, ahol ezt kértük, egy helyes kis zöld műanyagdobozban adták oda a maradékot, evőeszközzel, szalvétával. Ezért nagyon könnyű később megenni, amivel jól lehet spórolni.
  • Vannak olcsóbb nemzeti parkok, aki alacsony költségvetéssel utazik, de szeretné megnézni a Costa Rica-i erdők élővilágát, annak a látottak közül a Cararát és a Cahuitát ajánljuk, előbbibe 10 dollár a belépő, utóbbi ingyenes (önkéntes adományt lehet adni, de nem muszáj). Ezzel együtt azért azt mondanánk, hogy ha már elutaztál Costa Ricáig, akkor vétek nem bemenni a Monteverde Cloud Forest Reserve-be (20 dollár), vagy a Manuel Antonio Nemzeti Parkba (16 dollár), mi nem ezen spórolnánk.
  • Nézz meg több foglalási oldalt, mielőtt szállást választasz, és adj esélyt a couchsurfingnek is! Az AirBnB-n ugyanaz a színvonal általában valamivel olcsóbb. San Joséban pl. ebben a házban laktunk teljesen ingyen, hála a couchsurfingnek. 
  • Egyél sok trópusi gyümölcsöt! Na jó, ez nem egy nagy áldozat:) Különösen az ananász és a papaya nagyon olcsó.