Első Costa Rica-i napunkon a fővároshoz közeli Poás vulkánt kerestük fel. A hatalmas kráter és a benne csillogó kis tavacska látványát kár lenne kihagyni, és mivel a hely kényelmesen megközelíthető és bejárható, kifejezetten alkalmas egy első napos programnak, amikor az ember még fáradt a repüléstől.

A félnapos program nagyon könnyen megcsinálható önállóan, ebben segítünk most néhány hasznos információval.

Costa Rica fő repülőtere a San José Nemzetközi Repülőtér. Bár nevét a fővárosról kapta, jóval közelebb van egy másik, Alajuela nevű településhez. Szerintünk két dolog miatt is érdemes a megérkezés utáni éjszakát itt tölteni: egyrészt olcsóbb és gyorsabb a reptérről ide eljutni, mint San Joséba, másrészt innen indul a helyi buszjárat a Poás vulkánhoz.

Costa Rica drága ország. Ez alól szinte egyetlen kivétel van, a helyi tömegközlekedés. Busszal néhány dollárból szinte bárhová el lehet jutni, így a Poás vulkánhoz is. Az alajuelai buszpályaudvarról reggel 9 órakor indul a busz, az út oda-vissza 5 dollárba kerül. Ráadásul ezért az összegért szinte egy turistabusz szolgáltatását kapjuk, ugyanis a járat a Volcan Poás Nemzeti Park bejáratánál lévő parkolóban tesz le, és ott is áll a délután 14.30-as visszaindulásig. A menetidő egy óra, ami a 40 kilométeres távolságot figyelembe véve elég lassú, de legalább van idő gyönyörködni a tájban. A pályaudvar Alajuela központjában van, ezért érdemes ezen a környéken szállást nézni, hogy reggel kényelmesen oda tudjunk sétálni. Mi a Hotel Santamariaban laktunk, ami egy kicsit drága (50 USD/éj), viszont tiszta, kényelmes, és kb. 500 méter a pályaudvartól. Oda érkezve a buszbeállók felett ki van függesztve piros táblákra, hogy onnan hova indulnak buszok, már csak a Volcan Poás feliratot kell megtalálni és beállni a sorba. Jegyet a sofőrtől kell venni.

A korai indulás azért is praktikus, mert a Poás híres arról, hogy a környéktől eltérő saját mikroklímája van, és kora délután gyakran már akkora a felhőzet, hogy a kilátás nullára csökken, ami – ahogy majd a képek alapján látható – pont a lényeget veszi el a programból. Ezért fontos, hogy bárhogy is jutsz el odáig, igyekezz minél korábban indulni. Arra is számítani kell, hogy a vulkán környékén szeszélyes az időjárás, érdemes egy esőkabátot/széldzsekit elpakolni még akkor is, ha Alajuelaban 30 fok van és verőfényes napsütés.

A parkba a belépő 15 dollár, amit a bejáratnál lévő bódéban kell megvenni. A busz itt félreáll, megvárja míg mindenki leszáll, megveszi a jegyét és visszaszáll. Ezt követően sehol senki sem ellenőrizte a jegyünket, őszintén szólva nem tudom, mi lett volna, ha leszállok, ténfergek egyet a sor mellett, aztán visszaülök a buszra jegy nélkül… Ki lehet próbálni, de persze senkit sem buzdítanék ilyesmire.

A park szinte már túlságosan is kiépített, talán nem túlzás azt mondani, hogy a Poás krátere még kerekesszékkel is megközelíthető. Mosdók a bejáratnál lévő látogatóközpontban és később a főkráterhez vezető út mentén is vannak. A parkolóból 5-10 perc séta a kilátó, ahol ez a lélegzetelállító látvány fogad:

Poás

Innen egy kellemesen árnyékos kis erdei ösvényen át lehet sétálni a Botos nevet viselő krátertó kilátójához, ahol padokon ücsörögve élvezhetjük a kilátást és jó esetben a napsütést.

Botos

Mindez így együtt nagyon lassan sétálva, sokat fotózva, a padokon napfürdőzve és eszegetve sem több mint 2,5 óra. Úgyhogy a 14.30-as visszaindulásig mindenképpen el kell ütni pár órát, amihez jó ötlet pl. egy könyv.

A busz fél 4-re ér vissza Alajuelaba.

Legfontosabb infók:

Helyszín: Poás vulkán

Megközelítés: Alajuela településről helyi buszjárattal, ami reggel 9-kor indul a helyi buszpályaudvarról a vulkánhoz és délután 14.30-kor indul vissza onnan.

Ár: busz: 5 USD/fő oda-vissza; Volcan Poás Nemzeti Park belépő: 15 USD/fő