Ez egy két részes cikk, amiben részletesen leírjuk a két hetes mianmari körutunk programját, benne a főbb látnivalókkal, árakkal, szállás-tippekkel és egyéb közlekedési, étkezési és mindenféle egyéb praktikus információkkal. Főleg azoknak szól, akik tervezik az ország meglátogatását.

Most nem arról lesz szó, hogy Mianmar miért az egyik legjobb hely a világon, erről itt írtunk.

Az első hét

1-3. nap: Yangon

1. NAP: megérkezés Yangonba, szállás elfoglalása, késő délután taxizás a Shwedagon Pagodához.

A Shwedagon egész Délkelet-Ázsia talán legszebb és legjobb hangulatú pagodája, pedig ebben a műfajban elég erős a mezőny. Egyfelől hatalmas és a rengeteg arany díszítés miatt csodálatosan ragyog a lemenő nap fényében, de ami igazán lenyűgöző benne, az az, hogy tele van élettel. Estére már mindenhol ülnek a helyiek a földön, mécseseket gyújtanak, öntözik a virágba öltöztetett Buddha-szobrokat, sorban állnak ételért, beszélgetnek, sétálgatnak, élik az esti közösségi életüket. Mindez borzasztó távol áll a keresztény templomok komor hangulatától és síri csendjétől. Itt nagyon jó csak úgy ellenni, üldögélni és nézni a forgatagot. Javasoljuk, hogy erre szánj egy egész estét, minimum 3-4 órát. A belépő kb. 5 dollár.

2. NAP: hosszú séta a belvárosban (Sule Pagoda – ahova van belépő, ezért simán kihagyható, a város több pontjáról fotózható nagyon szépen, bent pedig nincs semmi érdekes –, a bíróság épülete, függetlenségi emlékmű, zsinagóga, Kheng Hock Keong kínai templom, folyópart), majd taxi a hatalmas fekvő Buddha-szobornak otthont adó Chaukhtatgyi Buddha pagodába. Ez eléggé kiesik a fősodorból, de feltétlenül érdemes meglátogatni. A szobor 66 méter hosszú, sajnos a fényképezhetőségét egy kicsit elrontja, hogy egy oldalról nyitott, fedett fém „hangárban” helyezték el, ami legalább arra jó, hogy elkezdhetünk alkalmazkodni a mianmariak szürrealitás iránti vonzalmához.

Innen taxival tovább a Kandawgi Parkba. Itt szednek egy minimális belépőt. Maga a park a benne lévő tavon épített, hajót formázó épületről, a Karaweikről híres. Mi sokkal inkább azért emlékszünk rá, mert a meglehetősen szegényes belvárosi étteremkínálathoz képest itt egész sok kellemes kiülős hely közül lehet válogatni, ahol végre nyugodtan, kényelmesen le lehet ülni egy sörre, sütire vagy kávéra. Bónuszként gyönyörű a kilátás a naplemente fényeiben fürdő Shwedagon Pagodára.

3. NAP: reggel pakolás, felkészülés az esti továbbutazásra, aztán a Bogyoke Aung San Market meglátogatása. Az ázsiai piacok között ez a kevésbé érdekesek közé tartozik, a központja egy fedett, több emeletes épület, de a környező utcácskákra is kiterjed. Ne egy zöldségekkel, gyümölcsökkel és egyéb herkentyűkkel teli színes piacot képzeljetek el, sokkal inkább egy kínai kütyükkel, olcsó ruhákkal teli bazárt. Piacozás után rövid séta a belvárosban, majd pihenés a szálláson. 4 óra körül indulás taxival a belvárostól több mint egy órára található buszpályaudvarra, ahonnan este 6-kor indulás az Inle-tóhoz.

Szállás:

!!! A szállásfoglaláshoz Mianmarban a www.agoda.com-ot használjátok, ne a Bookingot. Az Agodán jóval több ajánlat van és az árak is kedvezőbbnek tűntek. !!!

Beautyland II Hotel

Mianmarban a szállások elég silány színvonalúak és ehhez képest régiós összehasonlításban kifejezetten drágák. A Beautylandben egy éjszaka 30 dollár körül van, ami nagyon jó árnak számít. Ezért adnak egy tiszta (bár kifejezetten régi, lelakott) szobát és egy minimalista fürdőszobát, angolul beszélő, segítőkész recepciót, az étkezőben jól működő wifit és még reggelit is. Plusz roppant jó a fekvése, a belváros közepén, a Sule Pagodától gyalog 5-10 percre.

Közlekedés:

Általános tanácsunk a Mianmarba utazásra is igaz: Délkelet-Ázsiában az AirAsia fapados légitársaságot érdemes használni, mert nagyon olcsó és megbízható. Európából csak Bangkokig vagy Kuala Lumpurig foglaljatok egyben repülőjegyet, onnan már az AirAsia-val folytassátok. Ehhez Bangkokban vállalni kell azt a kis kényelmetlenséget, hogy át kell közlekedni a nagy légitársaságok által használt fő repülőtérről (Suwarnabhumi) a fapados reptérre (Don Muang), amit az AirAsia is használ. Taxival úgy fél óra. Kuala Lumpurban ugyanez csak egy terminálok közötti rövid utazást jelent, de azért jó tudni, hogy jó eséllyel itt sem ugyanonnan utazol tovább, ahova Európából érkeztél.
Yangon Bangkokból és Kuala Lumpurból is közvetlen járattal megközelíthető, az oda-vissza jegy ára kb. 150 dollár.

Magyaroknak a Mianmarba utazáshoz vízumra van szüksége. Mi ezt Bangkokban, a mianmari nagykövetségen intéztük személyesen. Ez a módszer azt feltételezi, hogy minimum 2 napot Bangkokban töltesz, mert az ügyintézés legalább egy nap. Ennél jóval egyszerűbb és megbízhatóan működő, bár kevésbé kalandos módja a vízumszerzésnek az interneten keresztüli igénylés itt. A vízum ára 50 dollár.

A reptérről a taxi a belvárosig 9 dollárba került, ez az egyen-ár, és nem drága. A taxit a terminál előtt fogtuk.
A városon belüli közlekedéshez taxit bárhol könnyedén le lehet inteni az utcán, 1,5-3 dollárért szinte bárhová elvisznek városon belül.

A buszpályaudvarra a szálláson foglaltunk taxit, ami 8 dollárba került (drágának tűnik, de több mint egy óra útra van a pályaudvar a belvárostól).

A Yangon-Nyaungshwe buszjegyet a szállásunk foglalta be nekünk, és 24 dollár volt darabja. Mivel a nagy utazó-kedvenc JJ Express pont ezen az útvonalon nem üzemeltet járatot, egy másik társasággal, a Lumbini Express-szel utaztunk, roppant kényelmes, ám – szokásosan, de megszokhatatlanul – jéghidegre légkondicionált buszon. Komolyan: vigyetek kötött sapkát! A hidegtől eltekintve minden adott ahhoz, hogy a műfajilag nagyon kellemetlen éjszakai buszozás a lehető legelviselhetőbb legyen: hatalmas, hátradönthető támlájú fotelek, nagy lábtér, 2-3 óránként WC-szünetek, vacsoraszünet.

4-8. nap: Inle-tó és környéke

4. NAP: Hajnali (fél 6 körüli) megérkezést követően taxi a szállásra, majd alvás, pihenés.

!!! Nekünk ezzel kivétel nélkül mindenhol szerencsénk volt, de nem törvényszerű, hogy az ember reggel 6-kor elfoglalhatja az aznapra lefoglalt szobáját, a normál becsekkolási idő délután 1-2 körül van. A szállások tisztában vannak vele, hogy a vendégeik egy része éjszakai busszal érkezik, ezért nem lepődnek meg, ha 6-kor beállítasz, és valószínűleg a legtöbb helyen része is a szolgáltatásnak, hogy ha van szabad szoba, azt odaadják. Ahogy fut fel a turizmus az országban (márpedig az utóbbi néhány évben robbanásszerűen nőtt a vendégforgalom Mianmarban), úgy nő a kockázata annak is, hogy nincs üres hely reggel. Szerintem érdemes előre küldeni egy e-mailt a szállásnak az érkezés várható időpontjával, hogy tudjanak készülni rád. Természetesen el lehet tölteni az időt valahogy délutánig is, de tényleg felbecsülhetetlen érzés, ha lefekhetsz egy ágyba egy átbuszozott éjszaka után. !!!

Kora délután séta Nyaungshweben, piacozás, evés, kávézás. Este/éjszaka buli a szálloda személyzetével (Sziveszterkor voltunk ott.)

5. és 6. NAP: egész napos hajókirándulás az Inle tavon.

Az első hajós napon négyen mentünk egy hosszú, vékony kis motorcsónakkal, az előző nap megismert holland barátainkkal, a következő napon már csak ketten. Nyaungshweben minden a tóról és a turizmusról szól, ezért hajót (és azt vezető embert) találni nagyon könnyű, csak le kell menni sétálgatni a kikötőbe vagy bármelyik kicsit beljebb nyúló csatorna mellé, nagyon rövid időn belül ott lesz egy ember, aki ajánlatot tesz a fuvarra. Előre szervezni teljesen felesleges.

Az Inle-tóról valószínűleg mindenkinek az evezőjét lábbal hajtó, hatalmas varsáját a vízből kiemelő helyi halász ikonikus képe jut az eszébe. Ez a kép minden hajótúrán megtekinthető és fotózható, van egy gagyi változat a tó legelején, itt direkt pózol a varsákkal egész nap néhány szépen kiöltözött halász, ami elég ciki látvány, ezért érdemes várni egy kicsit, amíg a csónak arra a részre ér, ahol már valóban halásznak a helyi emberek, sokkal hitelesebb élmény.

A túrák sokfélék, mert a tavon és a közvetlen környezetében is nagyon sok érdekesség van, de általában valamilyen piac, pagodák, úszó kertek, népszokás/népviselet megtekintése közül lehet választani. A konkrét útvonalat te határozod meg, ez része a reggeli áralkunak. A tavon töltött két nap alatt láttunk több piacot, a nyakukat rengeteg aranykarikával megnyújtó karen (népcsoporthoz tartozó) nőket, monostorokat és pagodákat, lépdeltünk a vízre épített úszó kerteken (zöldséget termesztenek így), fényképeztük a halászokat, és persze élveztük a sok-sok csatornával átszőtt tórendszerben való cikkcakkozást. A pagodák közül kiemelkedik Indein, ahol 1054 sztúpa mered sündisznóként az ég felé. A sztúpás területtől nem messze van egy magas domb, aminek a tetejéről nagyon szép kilátás nyílik a környékre. Kicsit nehéz megtalálni a felvezető utat (nekünk helyi kisgyerekek segítettek ebben), de nem lehetetlen és nagyon megéri. E mellett Indeinben azt is át lehet élni, hogy milyen egy szenzációs műemlék területén teljesen szabadon, bármiféle korlátozás, irányítás nélkül mászkálni. Mianmar az egyik olyan hely a világon, ahol ezt még elég gyakran meg lehet tenni, és nagyon jó érzés.

7-8. NAP: kétnapos túra az Inle-tó környéki hegyekben

A tó és környéke világának felfedezése mellett a másik szokásos programlehetőség a térségben a túrázás. Túraszervezéssel is sok helyi kis cég foglalkozik, elég besétálni az utcáról és akár másnap indulhatunk is.

Mi egy kétnapos túrára neveztünk be, egy hegyi buddhista kolostorban való alvással. A nehézséget kb. a Mátrához tudnám hasonlítani: általában kényelmes fel-le séta, néha egy-egy meredekebb kaptatóval. Leginkább az éjszaka helyszíne és úgy általában a túrázás élménye miatt éri meg ez a program. A kolostorban kis (5-8 éves) szerzetestanoncok élnek, tanulnak. Nagyon vidám látvány, ahogy a bordó kis csuhájukban fociznak, futkároznak, vagy éppen tömik magukba a reggeli rizst.

Egyébként a hely igazán puritán, aludni egy nagy teremben, földre fektetett matracokon lehet, a fürdési lehetőség egy nagy lavórnyi hideg víz, viszont van rendes angolvécé. A második nap végén csónakkal vittek vissza bennünket a településre, úgyhogy még egyszer élvezhettük a tavon siklás isteni atmoszféráját.

A visszaérkezés napján este már buszra is ültünk, hogy Mandalay felé vegyük az irányt.

Szállás:

Royal Luxury Hotel (újabban Ostello Bello néven fut)

Ne tévesszen meg senkit a név, egy 35 dolláros egyszerű, de tiszta kis hotelről van szó. Mi nagyon beleszerettünk, még mianmari szinten is extrém barátságos és segítőkész a csapat. Kezdődött azzal, hogy adtak szobát reggel 6-kor, aztán meghívtak a szilveszteri bulijukba, ahol etettek, itattak és táncoltattak bennünket, a túrázás alatt már kijelentkeztünk, de tárolták a csomagjainkat, mindenben segítettek, a távozáskor pedig kijöttek együtt integetni.
A szállással kapcsolatban egy fontos tanács: NE a csónakkikötő környéki, csatorna melletti településrészen válasszatok szobát, mert bár kényelmesnek tűnik, hogy közel van a kikötő, a csónakmotorok hajnaltól estig zúgnak, ami az itt lakó turisták elmondása alapján nagyon zavaró tud lenni.

Étkezés:

Inle Pancake Kingdom

Felejtsd el, amit eddig gondoltál a palacsintáról! Na jó, minden bizonnyal vannak átlagos, otthon is kapható és/vagy elkészíthető palacsinták is, de pl. a banános-epres egy kis csokiszósszal hmm  Azóta is sokszor eszünkbe jut. Nem mellesleg sört is lehet kapni.

The French Touch

Nagyon stílusos, kellemes, szellős hely, van étel is, de elég drága. Ami miatt ajánljuk, az az európai stílusban készülő kávék (incl. tejes kávé, capuccino).

Túra:

Sunny Day Tour Services

Ajánlja őket a Lonely Planet is, nekünk is jó tapasztalatunk volt velük. Semmi extra, de minden rendben volt. Az irodájuk a település központjában van a piaccal szemben, könnyű megtalálni. A kétnapos túra kettőnknek 60 dollár volt, egy négy fős csoportban.

Utazás:

Egy egész napos hajózás a tavon, függően attól, hogy melyik részébe szeretnénk ellátogatni, 15-20 dollárba kerül (nem fejenként, a hajó kerül ennyibe). Alkudni lehet, de egész Mianmarra jellemző, hogy a normál árhoz nagyon közeli árat mondanak elsőre is. E mellett néhány pagodánál van belépő, ami 1-2 dollár.

A Nyaungshwe-Mandalay éjszakai buszra fejenként 18 dollárba került a jegy a JJ Express vállalattal.

A második hét programja – benne Mandalay-jel és Bagannal – itt: 2 HETES MIANMAR KÖRÚT II.