A hosszú ázsiai körút végén 10 napot a dél-thaiföldi Phi Phi Don szigetén töltöttünk. Phi Phi egy igazi trópusi paradicsom türkizkék tengerrel, pálmafákkal, homokos strandokkal, buja erdőségekkel és remek snorkel lehetőségekkel. Mégis, előzetesen és azóta is többször olvastam olyan beszámolót, ami eléggé lehúzta a szigetet, leginkább amiatt, hogy idegesítően zsúfolt és hangos.

Az a helyzet, hogy ha helyismeret nélkül foglal az ember szállást és nem informálódik előzetesen a szigetről, valóban elég könnyű belenyúlni olyan dolgokba, ami akár el is ronthatja a nyaralást. Viszont néhány egyszerű tanács megfogadásával nagyon könnyű ezeket elkerülni, és meg lehet látni, át lehet élni azt, ami minden bizonnyal a világ egyik legjobb trópusi tengerparti helyévé teszi a szigetet.

Ebben segítünk most pár tippel.

1. Foglalj jó helyen szállást! Kerüld el a party-zóna környékét és a település belsejét!

A legfontosabb: NEM szabad a településtől északra fekvő tengerparthoz közel foglalni, mert itt vannak a legsúlyosabb party-helyek, ahol egész éjjel üvölt a zene és megy a vad bulizás. Láttuk, hogy ezekhez nagyon közel belső medencés elit kis szállodák is vannak, amiknek a lakói nagyon meglepődhetnek első éjszaka, amikor még 5-kor is zuhog kintről a house.

A település belsejét két dolog miatt nem ajánljuk: egyrészt nagy a forgatag, másrészt a szennyvízelvezetési problémák miatt este elég büdös van az utcákon, ami nyilván a szállásokon is érződik. Semmi drámaira nem kell gondolni, de azért nem szívesen szagolnánk ezt az álomnyaraláson.

A település déli tengerpartja annyival jobb mint az északi, hogy itt nincsenek zajos éjszakai bárok, viszont itt van a kikötő, ahol napközben komoly forgalom zajlik, főleg a szomszédos Phi Phi Lee-re tartó hajókirándulások miatt. Itt is nagy tud lenni a tömeg, plusz nincs rendes strand a hajók miatt.

Ebből az jön ki, hogy szállást foglalni:

  a) vagy a település tengerparttól picit távolabbi, hegyoldalba épített részén (mi ezt tettük), vagy
  b) a sziget más, csak hajóval megközelíthető partjain érdemes.

A b) változat jellemzően a tengerpartra épült kis bungalow-kat jelent, ami abszolút idilli környezet, viszont hátránya, hogy egy fokkal drágább, mint a település, már csak azért is, mert evés-ivásra vagy bevásárlásra egyetlen opció van: a szálláshely saját étterme és kisboltja (ez utóbbi nem mindenhol van). Persze be lehet menni kishajóval a településre, de az is pénzbe kerül. Ha nem számít nagyon az ár, de azért egy megfizethető, eldugott kis paradicsomi helyet keres az ember, ennél jobb megoldást nehéz elképzelni.

Mi az a) változatot választva a település egy nyugisabb részén laktunk egy Papaya Phi Phi Resort nevű helyen (a thaiok elég nagyvonalúan használják a „resort” kifejezést:). Ezt maximálisan tudjuk ajánlani: meredek hegyoldalba épült tiszta, egyszerű kis faházak, terasszal, kilátással a tengerre. Ez volt az utazásunk legdrágább szállása, éjszakánként 50 dollár, de látva a felhozatalt, ez egy szuper jó ár/érték arány. (Mostanában inkább 60 dollár körül van itt egy éjszaka.) Nekünk nem jelentett problémát, de azért szólok: a kilátásért és a nyugalomért cserébe elég sokat kell lépcsőzni.

2. Ne a település környékén lévő strandokra menj! A legjobb tengerpartokért túrázni kell egy kicsit, de megéri!

Csábító opció, hogy a szállástól 5 perc sétára, a településhez közeli öbölben leheveredjen az ember a partra és ott süttesse a hasát egész nap. Végül is a tenger ott is kék, szép a kilátás és még sört is lehet kapni.

Nos, lehet ezt is választani, de ha már elutaztál a világ másik végére, miért ne tennél bele plusz egy órát és némi erőfeszítést abba, hogy ne csak egy szimplán jó élményed legyen, hanem olyan, amitől minden nap végén úgy érzed, hogy a világ legszerencsésebb embere vagy és soha többet nem akarsz innen elmenni?

Ehhez annyit kell csak tenni, hogy minden nap / minél többször eltúrázol a térképen bejelölt három szuper kis strand, Tohko, Rantee és Pakh Nam Bay valamelyikére.

Mindegyiken többször voltunk, mi Rantee-t szerettük a leginkább. Kicsi, de azért bőven van hely, nincsenek sokan, de azért van élet, kiváló az étterem és kedvesek a tulajok, szép a környezet, és ha valaki igényli, még napágyat is lehet bérelni.

Tohko egy gyönyörű pálmafás, függőágyas pici kis beach, az egyetlen hátránya, hogy a fekvése miatt elég korán elmegy a nap, mert kitakarja a strand mögött azonnal meredeken kezdődő hegyoldal és a magas pálmafák.

Pakh Nam Bay a legnagyobb a háromból, itt is vannak a legtöbben, szép hely, csak egy kicsit kevésbé adja azt a világtól elzárt, nyugodt hangulatot, mint a másik kettő.

Hogy miért ez a felhajtás?

A strandokhoz vezető út a sziget legszebb, fotókról is ismert kilátópontjánál kezdődik, úgyhogy ha megtesszük ezt az utat, naponta kétszer is gyönyörködhetünk a csodás kilátásban. (A kilátópont területére kell egy minimális belépődíjat fizetni.) A kilátóponthoz vezető lépcsősor a Harmony House nevű szálláshely étterme mellett kezdődik, ki van táblázva több helyen a településen.

Az út végig egy buja, zöld erdőségben vezet, ahol pl. hatalmas fekete lepkékkel és majmokkal is lehet találkozni. Olyan szép a környezet, hogy önmagában – a tengerpart nélkül – is megállna egy kisebb túraként.

Nem lehet eltévedni, a strandok jól ki vannak táblázva az erdőben is.

Maga a túra nem túl megerőltető, de nem is könnyű. Ezért amikor megérkezik az ember reggel a tengerhez, a szokásosnál is jobban esik besétálni a hűvös vízbe. Meg ahogy azt már többször mondtam, mindig nagyobb az élmény, ha egy kicsit meg kell küzdeni érte.

Pont azért, mert nem annyira kényelmes a megközelítésük, ezeken a strandokon kevesen vannak. Rantee-ra jön délben néhány turistahajó ebédeltetni, de 2 körül lelépnek. Csend van, nyugi van, és családias hangulat.

Mindegyik strandon van egy egyszerű étterem, ami az ételeken kívül kávét, sört és többféle gyümölcsturmixot is felszolgál. Úgyhogy semmi sem akadályozza meg, hogy az ember a napot a tengertől két méterre egy dinnye-ananász-banán gyümölcstállal és egy tejeskávéval indítsa, és egy a pálmafák árnyékában elfogyasztott jéghideg sörrel zárja. Az sem mellékes, hogy mindenhol van kulturált mosdó.

Gazdag a vízi élővilág, úgyhogy snorkelzni sem kell – pénzért – máshová menni. Az éttermekben lehet bérelni is felszerelést, de annyira olcsón lehet kapni bárhol, hogy ha már egy hetet itt töltesz, érdemes venni.

A tenger itt gyorsabban mélyül mint a település környéki partszakaszokon, ami miatt a jelentős árapály kevésbé érezhető. A belső strandokon (főleg a településtől északra lévőn) délutánra gyakorlatilag egy 20-30 centis pocsolya marad a sekély öbölben, amiben fürödni nem, maximum sétálni lehet, ráadásul hemzsegnek benne a kis rákok.

Ez a település melletti strand reggel 9-kor:

Ez pedig ugyanott délben:

Ha valamiért nem tudsz, vagy nincs kedved túrázni az erdőben, de azért egy kis sétára kapható vagy a településen találhatóaknál sokkal jobb strandokért, akkor indulj a kikötőtől délkeleti irányban található, Long beach nevű strand felé (a térképen jobbra lent). Maga a Long beach sem rossz, de útközben több kisebb strandon kell áthaladni, ezek bármelyikén kellemesen el lehet tölteni a napot. Ezen a részen is sok szállás és étterem van. És ilyen helyek:

Ennyi. Ha ezt a két tanácsot megfogadod, a többi csak rajtad múlik.