Tudom, nincs olyan, hogy „legjobb hely”, mindenkinek más jön be. Ráadásul igazán emlékezetessé nem is a látnivalók, hanem a megélt élmények, találkozások, kalandok teszik az utazást, ami meg végképp nagyon szubjektív. Mégis azt gondolom, hogy ebben a 10 helyben nagyot nem lehet csalódni: a maga módján mindegyik ad valami egészen szenzációsat, ami bárkit megérint, érdeklődéstől függetlenül.

10. Chiang Mai (Thaiföld)

Színes pagodák arany Buddha szobrokkal, füstölőkkel és narancssárga ruhába öltözött szerzetesekkel, olyan csípős ételek, hogy kicsordul tőlük a könnyed, több utcányi zsúfolt éjszakai piac, rengeteg tuk-tuk, dudálós közlekedési káosz, a közelben rengeteg aktív időtöltési lehetőség, dzsungel, látogatható helyi népcsoportokkal és persze elefántokkal. Mindehhez olcsó és jó minőségű szállás- és éttermi kínálat, plusz a bangkokinál jelentősen kellemesebb (kevésbé forró és kevésbé párás) időjárás.

Chiang Mai szinte mindenből mutat valamit, amiért Délkelet-Ázsia a világ egyik legszerethetőbb helye. Röviden: a tökéletes „kapudrog” ehhez a térséghez: elég egzotikus, hogy egy életre magával ragadjon, de elég kényelmes, hogy ne riasszon el. Tény, hogy a régióban sok érdekesebb, eredetibb hely van. Chiang Mai már nagyon régóta a hátizsákos turizmus egyik epicentruma, ami miatt az élmény már egy kicsit „előrecsomagoltnak” hat, kevés benne az esetlegesség, a kaland. Ezzel együtt, sőt épp ezért azt mondom, hogy Délkelet-Ázsia felfedezésének elkezdésére tökéletes hely.

9. Luang Prabang (Laosz)

Luang Prabang egy kisváros Laosz északi részén a Mekong folyó partján. Nagyjából ugyanazt tudja, mint Chiang Mai, csak kisebb, nyugisabb és szebb a fekvése. A városka csurig van csodálatos pagodákkal, érdemes csak úgy cél nélkül ténferegni benne, mindig beleakad az ember egy kis ékszerdobozba. Közlekedési eszköznek a legjobb a bicikli, nem csak a város, de a környék fontosabb látnivalói is simán biciklizhető távolságban vannak. Emellett lehet itt is túrázni az erdőkben, hajózni a Mekongon, vagy fürdőzni a világ egyik legszebb, smaragdzöld, teraszos vízesésrendszerében (Khuang Si). Ha másért nem, a reggeli alamizsnaosztás miatt érdemes ide eljönni: a város templomaiban élő szerzetesek kora reggelenként tömött sorokban vonulnak végig az utcákon, kezükben az adományoknak rendszeresített kis fémedényekkel, amikbe a járdára terített szőnyegeken térdelő lakosok kisebb ételadományokat tesznek. Nagyon hangulatos látvány ez a narancssárga emberfolyam, és persze ötcsillagos fotótéma.

8. Halong-öböl (Vietnam)

Vietnam egy csodálatos, örökké nyüzsgő, élettel teli ország, de borzalmasan fárasztó tud lenni. Ilyen lehet, ha van az embernek egy hiperaktív gyereke. Imádod, de azért marha jó, amikor néhány napra elviszik a nagyszülők. Na, a Halong-öböl pontosan ezt a néhány nyugis napot képes adni Vietnamban.

A több ezer mészkősziklával szabdalt tengeröböl Vietnam fővárosától, Hanoitól mindössze 3-4 óra buszútra fekszik. A program már akkor is tökéletes, ha semmi másról nem szól, mint hajózgatásról a sziklák között. Ki ne akarna egy hajó fedélzetén napozni egy hideg sörrel a kezében, beszélgetni a világ minden tájáról érkezett utazótársakkal, és közben szebbnél szebb sziklaformákat kerülgetni? Érdemes olyan programra befizetni, ami 2 éjszakás, és tartalmaz némi biciklizést és túrázást, illetve valamelyik szép kilátópont megmászását is. Mint olyan sok hely, ez is a magasból néz ki a legjobban.

Mi ezen az úton voltunk, mind a szervezőt, mind a programot jó szívvel ajánlom: http://www.vegatravel.vn/?f=North&op=9&p=14&id=160

7. Angkor (Kambodzsa)

Az általam ismert világraszóló épületek közül messze Angkor a legnagyobb szám.

Az Angkor területén található épületek közül három-négy önmagában is biztosan a világ leghíresebb attrakciói között lenne, így együtt pedig valószínűleg tényleg egyszerűen csak a legnagyobbak. Bármely más országban vezető turistalátványosságként mutogatnák azokat az épületeket, amik Angkorban csak a fő templomok kicsi, „futottak még” melléképületei, amikért egy idő után már meg sem áll az ember egy fotóra.

Látni, ahogy a gigantikus Angkor Wat sötét sziluettje mögött percenként más színűre festi az eget a felkelő nap, ahogy a dzsungel fáinak vastag gyökerei szinte fojtogatják Ta Prohm romjait, összemosolyogni a Bayon köveibe vésett embermagasságú arcokkal mind-mind olyan élmény, ami nélkül szegényebb az ember.

Angkorra 3 nap kényelmesen elég, feltéve ha valakit nem érdekel kifejezetten az ősi khmer építészet. De ezt a pár napot nagyon kellemesen, minden nap újat látva, egyik ámulatból a másikba esve lehet eltölteni. Ha elfáradunk az épületektől, Angkortól nem messze található az ország legnagyobb tava, a Tonle Sap, ahol vízre épült falvak látogatásától kezdve a madárlesig sok mindent lehet csinálni, bármelyik siem reap-i szálláshely tud ide túrát foglalni.

6. Hanoi (Vietnam)

Délkelet-Ázsiában nem a nagyvárosok a legjobb helyek, hogy finoman fogalmazzak. A térség alapvető adottságai: a meleg, párás éghajlat, a nagy népsűrűség, és … mondjuk úgy, hogy a rend és a tisztaság iránti vonzalom hiánya nem a sokmilliós lakott területeken adják ki a legszerethetőbb mixet. Tudom, hogy sokan szeretik Bangkokot, számomra – legalábbis egyelőre – az is egy csótányos, büdös, forró üst, amiben nem annyira élvezetes rotyogni, még akkor sem, ha a látnivalók szépek, az utcakép színes és mozgalmas, a kaja meg fenomenális. De ugyanezt tudom mondani Kuala Lumpurról, Saigonról, Phnom Penh-ről vagy Yangonról is. Mindegyikben van valami, amiért érdemes pár napot ott tölteni, de mindenkit arról próbálnék meggyőzni, hogy egy-két nap után lépjen le a milliós nagyvárosokból az ország kevésbé zsúfolt részeire.

Az egyetlen kivétel Vietnám fővárosa, Hanoi. Nehéz megfejtenem, hogy miért éreztük itt elképesztően jól magunkat majdnem egy héten keresztül, mikor itt is nagyon meleg van, óriási a zsúfoltság, őőőőrült a közlekedés és hát túl nagy rend sincsen. Talán mert Hanoi úgy tud egy elképesztően színes, élettel teli, örvénylő, zsibongó metropolisz lenni, hogy közben megmaradt benne a méltóság, a stílus, humor, az emberi tartás, a nagyszerűség. Van benne valami klasszikus, valami időtlen.

Egyetlen fontos tanács: ha eljutsz Hanoiba, ne csak a Halong-öbölbe tett kirándulás előtti és utáni napot szánd rá, adj neki időt, hogy megszokd, hogy elkezd látni, hogy hatni kezdjen a varázsa. Ehhez minimum 3-4 napra szükség van. Sétálj benne nagyokat nappal és éjjel is, vagy csak ülj le egy padra és szemlélődj! Fél óra múlva azt fogod észrevenni, hogy mosolyogsz, és nem akarsz innen elmenni.

5. Inle-tó és környéke (Mianmar)

Ülsz egy hosszú, vékony csónakban egy kényelmes kis faszéken, 28 fok van, kristálytiszta idő, süt rád a nap és a menetszél kellemesen simogatja az arcodat. Körülnézel. Mindenfelé halászok dolgoznak a hálóikkal, nagy varsáikkal, mások különféle mezőgazdasági termékeket szállítanak a kis hajóikon. Feletted sirályok köröznek. A parton néhol pálmafák állnak, körben a hegyoldalakon, és itt-ott a vízen is aranyló pagodák csillognak. Nehéz követni, hogy merre tartotok a kis csatornákon a vízre épült falvak, piacok, és zöldellő paradicsom-ültetvények között.

Hm? Nehezen megunható érzés ez is. Ha mégis változatosságra vágysz, elmehetsz egy többnapos kellemes túrára a környékbeli hegyekbe, ahol az éjszakát egy egyszerű buddhista kolostorban töltheted az ott élő kis szerzetestanoncokkal.

Az Inle-tó olyan, mint Mianmar egésze: változatos, lenyűgöző, eredeti, élettel teli. Imádni való.

4. Bagan (Mianmar)

Van ezen a listán olyan hely, ahol százféle dolgot lehet csinálni, és mindegyik nagyon jó. Bagan nem közéjük tartozik. Baganban egyetlen dolgot lehet csinálni, az az egy viszont hibátlan: elmerülni a pagodákkal teleszórt, poros kis utakkal átszőtt síkságban, és napokig bringázni benne különösebb cél nélkül, megállni egy-egy pagodánál és felfedezni a benne lévő szobrokat, szűk kis folyosókat, megmászni minden magasabb pontot, és csodálni a napfelkeltéket, naplementéket. Mindezt megfűszerezni ázsiai ételekkel és jóféle burmai sörökkel.

Vannak dolgok, amik annyira szépek, hogy órákon keresztül bámulod őket, és nemhogy nem unod meg, de nem tudod levenni róluk a szemed. Az ezeréves sztúpák százaival tarkított bagani síkság pontosan ilyen.

3. Rinjani vulkán (Indonézia)

Biztosan nem vagyunk egyedül azzal, hogy a hétköznapokban nagyon ritkán túrázó emberekként az utazáson előszeretettel vágunk bele komolyabb teljesítménynek számító túrákba. És ez jól is van így, az utazás többek között arra való, hogy feszegessük a korlátainkat, fizikai értelemben is. A Lombok szigetén található 3726 méter magas Rinjani vulkán még épp az a kategóriájú hegy, amit a hozzánk hasonló átlagos fizikumú ember hatalmas erőfeszítéssel, de biztonsággal meg tud hódítani.

Néha embertelenül nehéz, de az élmény, és persze a végén a siker érzése, hogy megcsináltuk, minden izzadtságcseppet megér. Négy nap egy hatalmas vulkánon, bármiféle komfort nélkül, időnként hidegben, szélben, porban, iszonyú meredek lejtőkön fel-le botorkálva, gyönyörű, vad panorámák között, borzasztó intenzív dolog. Ha úgy döntesz, hogy megnézed Indonéziát, ne hagyd ki!

2. Koh Phi Phi (Thaiföld)

Thaiföld déli szigetei mindent tudnak, amit egy trópusi tengerparttól elvár az ember: fehér homokos strandok, smaragdzöld víz, háttérnek csipkézett, meredek sziklák, színes élővilág, jó ételek, minden kategóriában széles szálláskínálat.

Ez sem kevés, de ami ehhez képest Phi Phin több, az a buja dzsungel, amiben nagyokat lehet túrázni a legjobb strandokig. Sétálni reggel a 10 méteres pálmafák árnyékában, nézni, ahogy minden lépésedre felröppen a bokrokból 5-10 hatalmas fekete pillangó, háromnegyed óra izzasztó túrázás után belesétálni a hűvös tengerbe, aztán a víztől két méterre megreggelizni és meginni egy finom kávét, élvezni, ahogy a szél belekap a hajadba, nos, ennél kevés jobb dolgot lehet csinálni az életben.

Megtanultam a sok utazás alatt: a tenger vitamin a léleknek. Régen azt gondoltam, hogy a tengerparton csak az időnket vesztegetjük, ahelyett hogy új városokat, épületeket, múzeumokat fedeznénk fel, vagy hegyeket hódítanánk meg. Ma már tudom, hogy ez hülyeség. Ott kell lenni, ahol jól érzed magad. Ahol önmagad vagy. Ha választhatnék, hogy hol töltsek el külföldön egy évet, maximum azon gondolkodnék, hogy a sok csodálatos tengerpart közül melyiket válasszam. De nem is! Pontosan tudom. Akkor hát következzen az első helyezettJ!

1. Bali (Indonézia)

Hát igen, az „istenek szigete”. Mondják, hogy turistás, hogy elcsépelt, hogy zsúfolt, hogy már nem az igazi, de a helyzet az, hogy ez mind bullshit. Bali egészen biztosan a világ egyik legjobb helye. És igen, ha választhatnék, Balin szeretnék élni. Biztos vagyok benne, hogy ez a kis sziget egy életre elég szépséget, kalandot tudna adni. (És ha netán mégsem, akkor ott van karnyújtásnyira a több ezer felfedezendő kis- és nagytestvére, az egész indonéz szigetvilág.)

Leírtam már máshol, de most is megteszem: Baliban az a szenzációs, hogy szinte nincs olyan érdeklődés, amire ne lenne egy topkategóriás ajánlata. Természet? Kb. minden ötödik ember számítógépének képernyővédője egy haragoszöld, teraszos, pálmafákkal szegélyezett rizsföldről készült fotó. Igen, az Bali. Túrázás? Megfelel egy 1700 méteres vulkán? Nem? Akkor van egy 3000-es is! Na ugye! Hagyományok? Jó jel, hogy létezik az a szókapcsolat, hogy balinéz kultúra. Ez azért van, mert a sziget vallása és kulturális hagyományai egyedülállóak, nem illeszthetőek egyik nagy térségbeli áramlathoz sem. Jellegzetes, sok helyen kis színházakban nézhető bali tánc a barong és a kecak, itteni zene pedig a szigeten mindenhol hallható gamelan. Építészet? Gyanítom, hogy a képernyővédő statisztikákban a hegyekkel körülölelt tó közepén álló többszintes, szalmatetős templom fotója is előkelő helyen szerepel. Igen, az is Bali. Sport? Tengerpart + nagy hullámok = ? Hát persze, hogy Bali egy szörfparadicsom is, de ha ez nem lenne elég, lehet raftingolni is a buja őserdőben. Állatvilág? Csak annyit mondok, hogy van egy olyan hely Balin, amit úgy hívnak, hogy majomerdő. Gasztronómia? Guglizd meg, hogy „Jimbaran Bay seafood”! Buli? Kuta beach a vadul partizó ausztrál fiatalok legendás – és rettegett – gyűjtőhelye, ha valakinek a buli jön be, lesz hozzá megfelelő hely és társaság.

Biztos, hogy minden kategóriában lehet a térségben jobbat, eredetibbet találni, de ilyen koncentrációban ennyi csoda dolog talán sehol máshol nincs. Ha 2-3 heted van nyaralni és szeretnél belekóstolni Ázsia hangulatába, Bali a legjobb hely.