1. Érkezz hajóval!

Ha teheted, érkezz Baganba Mandalayből hajóval. Maga az Irrawaddy folyón vezető út nem különösebben látványos, viszont egy egész napos pihenés egy nagy folyami hajó fedélzetén, kényelmes székben sörözgetve, beszélgetve tökéletes felvezetés az ország legnagyobb hírű látnivalójához. És hajózni különben is mindig nagyon menő. Ha az ember nem akar repülni, mert drágállja vagy tart tőle, Mianmarban az éjszakai busz a másik használható alternatíva. A járművek kifejezetten kényelmesek és jó minőségűek, viszont akármennyire is próbálják az üzemeltető cégek az utat komfortossá tenni nagy ülésekkel, pihenőkkel, étkezéssel, azért egész éjjel buszon ülni nagyon fárasztó. Megéri azt a fejenként 40 dollárt, hogy Baganba ne kifasírozva érkezzünk. Mandalayben bármelyik szállás tud jegyet intézni, a hajó korán reggel indul és késő este ér Baganba. (Nyilván fordított irányban is működik a dolog:)

Ez egy átlagos mianmari domboldal látványa Mandalay közelében.

2. Szánj rá legalább 3 teljes napot!

Bagan nem túl nagy terület, azt gondolná az ember, hogy egy nap alatt be lehet járni, plusz este egy naplementés fotó, és ennyi elég is. Ezzel egy probléma van, hogy épp azt nem fogod megtapasztalni, ami a legjobb benne: napokig keresztbe kasul biciklizni a rozoga kis földutakon, kerülgetni a teheneket, megállni felfedezni a kisebb pagodákat, és főleg felmászni minden magasabb pontra csodálni a páratlan látványt. Bagan a világ azon kevés nagy turistalátványosságainak egyike, ahol még nincs minden sarkon egy tábla hogy merre lehet menni és merre nem, nincsenek kordonok a templomok körül, olyan szabadon lehet felfedezni, mint ha csak otthon lennél a határban. Ne foszd meg magad ettől az élménytől, különösen mivel valószínűleg nem tart már sokáig…

3. Ne légy lusta, bérelj biciklit! Nagyobb lesz az élmény, és még spórolsz is.

Baganban a bicikli mellett lehet robogót és elektromos kerékpárt is bérelni, ezen kívül fogadhatsz lovaskocsit is. Bagan egy pár tíz négyzetkilométeres sík terület, amit két-három nap alatt a-tól z-ig könnyedén be lehet kerékpározni. A térséget behálózó kis földutak teljesen rendben vannak, csak nagyon ritkán kell leszállni tolni a biciklit ha túl mély a homok. Szóval ne hagyd, hogy győzzön a kényelmesség, bérelj bicajt! Ráadásul az ára 2-3 dollár egy napra, úgyhogy ez a megoldás a pénztárcát is kíméli (az elektromos kerékpár 7-8 dollár egy napra). A településeken kb. 100 méterenként van egy kölcsönző, és ezek általában olcsóbbak, mint amennyiért a szállások bérlik a kerékpárt.

4. Baganban nem a nagy templomok az érdekesek.

Ha előzetesen utánanézel Bagannak, az útikönyvekben és a neten is biztosan megtalálod a legnagyobb és leghíresebb templomok felsorolását. Ezeket természetesen végig lehet látogatni, de az a helyzet, hogy kis túlzással Mianmar minden második településén érdekesebb, mívesebb pagodákat találni, mint Baganban. Ahogy már mondtam, itt neki kell indulni a pusztának, és élvezni, ami szembejön. Ha így teszel, pl. ilyen látvány jöhet szembe 🙂

Meg ilyen:

5. Nyugodtan lajk Nyaung U-ban, olcsóbb és az is nagyon közel van a sztupákhoz.

A sztupás térséget három település veszi körül: Nyaung U, Old Bagan és New Bagan. Mindenfélét lehet olvasni arról, hogy hol érdemes megszállni: mondják, hogy Old Bagan az igényesebb utazóknak való, itt vannak a legjobb szállások, Nyaung U pedig az igénytelenebb hátizsákosoké. Azt is olvastam, hogy Nyaung U messzebb van a sztupáktól, mint a másik kettő. Az a helyzet, hogy nem láttam semmiféle különbséget a települések utazóközönsége között, a sztupás területtől pedig mindegyik ugyanolyan távolságra van, csak nyilván a térség eltérő részeihez vannak közel. Az viszont tény, hogy Nyaung U a legolcsóbb, plusz ide érkezik a hajó is, ami miatt minimum egy transzferrel biztosan olcsóbb a többinél. Minden szolgáltatás adott, amire az utazónak szüksége lehet: vannak szállodák, éttermek, járműkölcsönzők, boltok.

Nyugodtan válaszd Nyaung U-t, pontosan ugyanolyan jó, mint a másik két település, csak nincs benne a nevében, hogy Bagan.

6. Egyél legalább egyszer a Moon étteremben Old Baganban

A hely teljes neve: „Be kind to animals – The Moon”, és egy szenzációs vegetáriánius étterem Old Baganban. Nem mi fedeztük fel, hanem a jó öreg Lonely Planet, de maximálisan egyet tudunk érteni: változatos, ízletes, ötletes ételeket adnak, ami Mianmarban nem igazán jellemző. Ezen felül a személyzet lebilincselően kedves, mi háromszor ettünk ott, és a végén kaptunk ajándék desszertet és egy zacskó cukorkát.

FONTOS: pontosan ugyanezzel a névvel két étterem van egymással szemben, a nem túl ötletgazdag, viszont határtalanul pofátlan konkurencia megpróbálja így megcsapolni a Lonely Planetes említéssel járó forgalmat, az „eredeti” étteremnek – túl azon, hogy ki is írja magára, hogy „the original” – van egy nagy nyitott kerthelyisége, sok szép színes növénnyel és virággal:

7. Keress saját naplementenéző helyet!

A naplemente-nézés kardinális kérdés, egy külön műfaj Baganban, ami érthető is, hiszen a többszáz kis téglarakással és néhány nagyobb pagodával teleszórt síkság alapjáraton is elég megkapó látványát a lemenő nap folyamatosan változó fényeivel lehet a végletekig fokozni. Ez fotótémának is óriási, ezért estefelé félméteres teleobjektívekkel felfegyverzett turisták százai lepik el a legmagasabb, lépcsővel rendelkező templomokat. Ezek közül is a legnépszerűbb a Shwesandaw pagoda, ami a legközelebb van a kiépített utakhoz, ezért könnyen megközelíthető busszal is. Kipróbáltuk ezt is, a látvány valóban csodás, de elég hangulatromboló másik 300 emberrel nyomorogni. Ennél sokkal jobb és menőbb dolog, ha napközben keresel magadnak egy eldugottabb, megmászható sztupát, és este mezítláb, néhány sörrel és egy doboz cigivel a kezedben szép csendben, egyedül nézed a varázslatot.

Az alábbi kis térképre felrajzoltam az egyik ilyen szuper helyet, de mindenkit ösztönöznék, hogy fedezze fel, keresse meg a saját naplementepontját Baganban.

És még néhány praktikus tanács a „honnan nézzük a naplementét/napfelkeltét Baganban?” kérdéshez. Az ugye alap, hogy az itt töltött napok mindegyikén legalább az egyiket látni kell. Igen, ehhez korán kell kelni, és sötétben kell hazamenni, de kit érdekel, többek között ezért utaztál el ide! Alább néhány infó a legfontosabb kilátópontokról – ezek azok a nagyobb pagodák, amik nyitva vannak este, és fel lehet menni a magasabb részeikre.

A már említett Shwensandaw pagoda a térség nyugati szélén helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy hajnalban talán innen a legszebb nézni, ahogy az előttünk elterülő ködös síkság mögött megjelenik a felkelő nap korongja. Este pedig a mögöttünk lenyugvó nap fényében fürdő sztupák fotózására a legalkalmasabb.

Pont ellentétes tájolású a Bulethi és a Pyathadar pagoda. Ezek Bagan keleti oldalán állnak, innen fotózható a legszebben, ahogy este velünk szemben bukik le a narancssárga napkorong a síkságot határoló dombok mögé. A később részletesebben is említett hőlégballonok a Bulethihez nagyon közül szállnak fel, ami hajnalban is kiváló kilátóponttá teszi.

Ez a kép a Shwesandaw pagodából készült kora este:

Ez pedig a Bulethi pagodából naplementekor:

Triviális, de azért leírom: mivel a naplemente szerves részeként egy adott ponton lemegy a nap, jó eséllyel tök sötétben kell a csodás fotók elkészítése után hazatekerni. Nekünk három nap alatt nem sikerült olyan biciklit kölcsönözni, aminek működött akár csak egyetlen lámpája, ezért kifejezetten tanácsos elemlámpát vinni. Már csak azért is, mert a Bagan településeit összekötő utak sincsenek túlvilágítva.

8. Nem baj, ha nincs pénzed hőlégballonozásra, kelj korán és nézd őket lentről, az is fantasztikus látvány!

A Lonely Planet Mianmar könyvének címoldalán egy Bagan felett úszó nagy bordó hőlégballon látható. Kikerülhetetlen, hogy ezzel a képpel találkozzon az ember Bagan kapcsán, és hát kinek ne jönne meg a kedve hozzá, hogy a levegőből végignézzen e felett a páratlanul szép táj felett. Nekem is megjött. Aztán megtudtam, hogy egy ilyen menet 300 dollár fejenként, ami minimum megfontolandóvá teszi ezt a kalandot. Mi konszenzussal úgy döntöttünk, hogy a földön maradunk, de kimegyünk hajnalban megnézni, ahogy a napfelkeltében felszállnak a ballonok Bagan fölé. Ebből következően nem tudom, hogy milyen odafent, de azt egészen biztosan állíthatom, hogy még ma is elmosolyodom, ha a tízesével felszálló, majd a ködös síkság felett lomhán úszó színes hőlégballonok látványára gondolok. Szerintem lehet elég élményt szerezni itt lentről is, azt a 300 dollárt pedig más kalandokba fektetni.